Hallux Valgus
Een Hallux Valgus of Hallux Abducto Valgus (HAV) is een term die wordt gebruikt bij scheefstand van de grote teen. Een bijkomend gevolg is het ontstaan van een gewrichtsknobbel (bunion) bij het begin van de teen. Vaak is de knobbel rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen. Door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming wordt de beweeglijkheid van de grote teen beperkt en kunnen er klachten ontstaan. Deze klachten zijn; hamerteenstand van de tweede (en soms derde en vierde) teen, likdoorns en eeltvorming op de grote teen. Bovendien ervaren veel mensen pijnscheuten in het gewricht bij het afwikkelen van de voet en/of drukpijn aan de botaangroei.
Hoe ontstaat een Hallux Valgus?
Het ontstaan van een Hallux valgus kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan erfelijke bepaling, klachten ten gevolge van reuma of diabetes mellitus. Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van een Hallux Valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht. Ook het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen kan de klacht in de hand werken. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Het behandelen van een Hallux Valgus
Het is van belang om de Hallux Valgus zo veel mogelijk af te remmen in zijn scheefgroei. Door middel van een podotherapeutische zool kan het doorzakken van de voet tijdens het lopen worden tegengegaan waardoor de voet (en grote teen) beter belast worden tijdens het lopen. Tevens is het van groot belang dat je een goed schoenadvies krijgt. Zo mogen er bijvoorbeeld geen stiksels op de plek van de extra botvorming zijn, moet een verantwoorde hakhoogte worden aangehouden en moet de onderzool (loopzool van de schoen) voldoende stevigheid bieden. Het wordt aangeraden om een podotherapeut te bezoeken met Hallux Valgus klachten.
Een Hallux Valgus spalk corrigeert de stand van de grote teen. Door de grote teen naar buiten te trekken heb je al direct minder pijn. De spalk wordt ingezet om de structuren van de grote teen op te rekken, of om de grote teen te spalken na een operatie. Dit om het teruggroeien van de grote teen te vermijden.
Er zijn twee soorten Hallux Valgus spalken: een dagspalk en een nachtspalk. Een nachtspalk draag je alleen gedurende de nacht en corrigeert langzaam de stand van de grote teen door het hele kapsel van de grote teen onder spanning te zetten en deze op te rekken. Na een operatie zorgt de nachtspalk voor stabilisatie van de grote teen. De grote teen blijft gespalkt gedurende de nacht en groeit niet langzaam terug.
De dagspalk rekt met lichte de structuur van de grote teen op en bestaat uit een elastische band die om de middenvoet en de teen gewikkeld wordt. De mate van oprekking kan zelf ingesteld worden, zo blijf je lekker lopen. De dagspalk kan ik elke schoen gedragen worden.