Wat is jumpers knee/runners knee?
De benaming ‘jumpers knee’ (springersknie/runners knee) is ontstaan omdat dergelijke aandoeningen veel voorkomen bij sporten waarbij men veel springt of rent. Het komt dan ook meestal voor bij basketballers of volleybal spelers.
Bij deze aandoening is de kniepees ontstoken. Deze pees vormt de verbinding tussen de knieschijf en de bovenkant van het scheenbeen. Door een te grote belasting op de kniepees kan deze geïrriteerd raken en dat kan resulteren in een ontsteking. Tevens kan de pees in zowel kwaliteit als structuur verslechteren. Bij dergelijke symptomen spreken we van een jumpers knee.
De symptomen van een jumpers knee
Pijn is het meest voorkomende kenmerk bij een jumpers knee. Vaak komt de pijn van een punt nét onder de knie. Dit is, zoals hierboven beschreven, waar de kniepees zich bevindt. Bij een krachtige strekking van het been, bijvoorbeeld als u springt, wordt de pijn intenser. De klachten ervaart u vaak tijdens of na het sporten. Als dagelijkse bezigheden (bijvoorbeeld autorijden/fietsen) en daarbij behorende bewegingen pijn gaan doen spreken we van een ernstige jumpers knee.
Tevens kan er een zwelling vlak onder de knie optreden welke pijn doet als u hier op drukt.
De oorzaken van een jumpers knee
Het ontstaan van een jumpers knee heeft vaak geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Vaak nemen de klachten langzaamaan toe. Meestal ziet men de klachten van een jumpers knee bij mensen die sporten uitoefenen waarbij men veel springt. Bijvoorbeeld sporten als basketbal en/of volleybal.
Door de grote hoeveelheid sprongen kan de kniepees worden overbelast. Dit zorgt voor irritatie en daarbij komende pijn.
Behandelingsmethoden van een jumpers knee
Vaak gaat een jumpers knee vanzelf weer over, mits er voldoende rust wordt gehouden. U kunt desondanks wel blijven bewegen en matig sporten als u last heeft van een jumpers knee. Mochten de bewegingen echter pijn doen, dan dient u direct te stoppen. Mocht de pijn nog verder toenemen dan raden wij u aan om geen bewegingen uit te voeren die de pijn veroorzaken. Voorkom bewegingen als bijvoorbeeld springen. Dit kan inhouden dat u (tijdelijk) moet stoppen met het uitoefenen van uw sport, bijvoorbeeld basketbal of volleybal. Sporten die minder belastend zijn voor uw knieën (zoals fietsen of zwemmen) kunt u wel blijven uitoefenen.
Mochten de klachten afnemen dan kan het sporten weer langzaamaan worden opgebouwd.
Het dragen van een brace of bijvoorbeeld het gebruik van een ‘ice pack’ kunnen de pijn in de knie tijdelijk verlichten. Echter zal uw knie hier niet sneller door genezen.
Oefeningen bij een jumpers knee
U kunt onderstaande oefeningen uitvoeren die helpen bij pijnverlichting en een beter herstel.
Let op: de oefening mag geen pijn doen. Mocht er pijn optreden dan dient u gelijk te stoppen en raadpleeg dan eventueel uw huisarts of fysiotherapeut.
Het masseren van de knieschijf
Voordat u beging met de oefening, is het zaak om de knieschijf wat losser te maken. Ga hierbij op de grond zitten en houdt uw benen gestrekt voor u uit. Zorg dat de benen ontspannen zijn en plaats uw vingers aan de zijkant van de knie. Vervolgens dient u het kniegewricht op een rustig tempo heen en weer te bewegen. Als dit een paar keer is uitgevoerd, kunt u vervolgens de vingers boven en onder het gewricht plaatsen. Duw nu het gewricht naar u toe en van u af. Het is zaak om bij deze oefening de knieschijf niet naar beneden te drukken.
Knie buigen
Bij het uitvoeren van deze oefening dient u een touw of riem (bv een hondenriem) voorhanden te hebben. Maak met dit touw of riem een lus om de enkel van het de aangedane knie. Ga dan op de buik liggen met het touw of de riem over de schouder in uw hand. Vervolgens dient u de knie te buigen door de riem naar u toe te trekken. Mocht er pijn ontstaan dan is de knie te ver gebogen. Beweeg de knie dan steeds verder terug totdat u geen pijn meer heeft. Blijf deze houding 30 seconden vast houden en herhaal dit 3 keer.
Hamstring stretchen
Bij deze oefening gaat u op de grond zitten. Strek het aangedane been recht voor u uit. Buig vervolgens het bovenlichaam richting de tenen van het uitgestrekte been. Houdt hierbij de rug zoveel mogelijk recht. Op deze manier krijgt u namelijk zoveel mogelijk stretch op de hamstrings. U kunt eventueel uw tenen wat verder naar u toe trekken voor nog meer stretch.